Helaas is er o.a. vanwege het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en steeds meer bestrating i.p.v. groen in onze tuinen een massale achteruitgang in het aantal vlinders, bijen, kevers en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. In een kleine dertig jaar is het aantal insecten volgens Duits onderzoek met driekwart afgenomen!

Waarom is het verdwijnen van insecten zo rampzalig voor de natuur? Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Verder zijn insecten onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren.

Zoals ik u al eerder heb gemeld, hebben wij in verband met de insectensterfte een aantal maanden geleden een verzoek bij Stadsbeheer ingediend voor het plaatsen van een groot insectenhotel in één van onze parken. Wij zijn dan ook zeer blij u te mogen melden dat we in samenwerking met hen en reclamebureau Move On communicatie niet 1 maar 3 insectenhotels mogen gaan plaatsen in onze wijk. Uiteraard zijn hiervoor locaties uitgekozen waarbij de insecten voldoende mogelijkheden hebben om optimaal te kunnen leven. We hopen hiermee dan ook ons steentje te kunnen bijdragen tot het herstel van de insectenpopulatie.

Wij zijn nog wel op zoek naar handige wijkbewoners met hun hart op de juiste plaats, die ons willen helpen bij de bouw hiervan. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuurt u dan een mail aan info@waterlandspijkenisse.nl.

^Ylonka