‘Ruim jij het speelgoed op?’ Volgens wachtcommandant Stephan Elens een vraag die iedere ouder regelmatig aan een kind stelt. “Maar als brandweer stellen we jou graag dezelfde vraag.” Het komt namelijk voor dat een voorbijganger een verlaten kinderfietsje, step of driewieler vlakbij de waterkant aantreft en 112 belt. “Bij zo’n melding nemen wij geen enkel risico.”

Politie, brandweer en ambulance gaan dan met spoed naar de vindplek. “Zo komen er oppervlakteredders, duikers en soms zelfs een politie- of traumahelikopter ter plaatse,” vervolgt Elens. “De kans is namelijk aanwezig dat er een kindje te water is geraakt. In zo’n geval telt iedere seconde en volgt vaak een intensieve zoektocht.”
In de meeste gevallen blijkt dat de kleine eigenaar gelukkig in orde is. Hij of zij heeft het voertuigje tijdens het spelen achtergelaten om elders verder te spelen. Met een paar simpele handelingen kunnen ouders enorm helpen om een onnodige inzet van hulpdiensten te voorkomen.
Voorzie het rijwiel van adres en/of telefoonnummer of plak er een speciale sticker op met een QR-code (Lost & Found stickers). Hiermee kunnen vinders met jou in contact komen zonder adresgegevens te kunnen zien. Elens: “Zo kunnen wij bij het aantreffen van het fietsje of stepje snel controleren of het kind in orde is.”
“Daarnaast ook de vraag aan ouders om een oogje in het zeil te houden en het rijwiel van jouw kind niet onnodig in de buurt van het water te laten staan of liggen.”
Belangrijk: Mocht je een (kinder-)fiets onbeheerd aantreffen nabij de waterkant. Bel dan altijd 112!
Foto: Norbert Verhoef.