De wijkagent heeft ons gevraagd (i.v.m Donkere Dagen Offensief) het volgende met u te delen……..

Licht zet inbrekers in het zicht

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Want als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is.

Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal?

90% minder kans op inbraak met goed hang- en sluitwerk

Daarnaast maakt ook degelijk hang- en sluitwerk het inbrekers moeilijk. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent! De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt dat de kans op een inbraak kleiner en de kans op ontdekking groter.

Preventietips: zorg voor zicht en licht

• Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

• Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.

• Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.

• Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.

• Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig!

112, daar pak je ook woninginbrekers mee

80 % van de woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie. Bij spoed of heterdaad kan dit via 112 en anders via 0900-8844. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever een keer teveel gebeld, dan één keer te weinig!

Tijdens de donkere dagen, in de periode oktober tot en met maart, zal de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden en extra energie te steken in het opsporen van daders.

Waterland

In 2017 is er helaas al 38 keer ingebroken dan wel geprobeerd om in te breken in een woning, waarvan de laatste 1,5 maand 8 keer. Dit zijn er natuurlijk 38 te veel. Er zijn wel een redelijk aantal succes in de opsporing van de inbraken bereikt. Het meeste recente voorbeeld is van begin deze week. Toen zijn twee inbrekers op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak op het Vlinderveen. Cruciaal voor deze aanhouding was onder andere een melder die direct 112 belde toen deze merkte dat er iets aan de hand was. Hieruit bleek maar weer hoe belangrijk het kan zijn dat u belt als u een verdachte situatie ziet.

Project Veilig Hang en Sluitwerk van de Maasdelta en gemeente Nissewaard

Woningcoöperatie Maasdelta en de gemeente Nissewaard hebben de handen ineen geslagen en hebben voor de huurwoningen op het Vlinderveen en Wezelveen een project opgezet om het hang en sluitwerk te verbeteren. Op dinsdag 19 december 2017 om 14:00 wordt door de burgemeester het officiële startsein gegeven voor dit project en zal er begonnen worden met de verbetering van het hang en sluitwerk van in totaal 212 woningen. Tijdens dit startsein zijn alle bewoners van Waterland uitgenodigd en zal er ook weer volop preventietips worden gegeven door de gemeente, politie en een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf welke uw woning kan voorzien van goed hang en sluitwerk. De locatie waar dit in de wijk zal plaatsvinden zal nog door de gemeente bekend worden gemaakt