Afgelopen dinsdag 14 januari mocht ik, op uitnodiging van Angela Blijd, aanwezig zijn bij een overleg waar ook brandweerman Martin Verschoof aanwezig was. Martin is plaatsvervangend hoofd van de afdeling Veilig Leven. Deze afdeling houdt zich vooral bezig met voorlichting over brandpreventie, maar ook vuurwerk staat op het voorlichtingslijstje.


Martin gaf een paar goede tips, weten jullie bijvoorbeeld dat rookmelders aan het plafond horen te hangen in een ruimte waar vluchtwegen zich kruisen? En dat een koolmonoxidemelder niet op een meter hoogte, zoals staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing, maar zo hoog mogelijk boven de ketel opgehangen dient te worden? De brandweer meet bij een koolmonoxidemelding altijd op 3 plekken, hoog, midden en laag.

Slaat de meter bij een hooghangende melder uit, dan is het lek pas ontstaan. Slaat de meter laag bij de grond uit, dan is er al langere tijd sprake van een koolmonoxide lek. Het advies van de brandweer is dan ook om in ieder geval een koolmonoxidemelder aan het plafond (of zo hoog mogelijk aan de muur) bij de ketel te hangen. In slaapkamers kan een melder wel halverwege worden opgehangen.

Als laatste gaf Martin nog een goede tip voor alleenstaanden en/of ouderen om een mobiele telefoon met alarmknop aan te schaffen. Zo’n telefoon heeft op de achterkant een rode alarmknop, die bij indrukken in geval van nood direct doorschakelt naar contactpersonen. Deze telefoons zijn al voor 35 euro te koop.