Zaterdagmiddag 15 augustus rond 15.00 uur op winkelcentrum Waterland. Bij Jumbo is het ontzettend druk en ook op het plein is de nodige beweging van mensen. Het is weer een warme dag als ik op het bankje voor USTA een man op leeftijd zie zitten die lijkt te slapen.
Voor de zekerheid spreek ik hem toch maar even aan want ik heb geen idee hoelang de man daar al zit. Meneer is goed aanspreekbaar.

Hij blijkt zich niet goed te voelen maar wil geen ambulance of politie laten komen. Hij geeft aan weer op de fiets te willen stappen om naar huis te gaan zodra hij zich wat beter voelt, dat lijkt mij geen goed idee. Familie om te bellen heeft meneer niet en na een half uur op hem inpraten en een glaasje water van Sjakie van de hoek mag ik dan toch een ambulance bellen. De verpleegkundige (Rapid Responder) maakt een hartfilmpje, meet de bloeddruk en bloedsuiker. Er blijkt helaas toch een indicatie voor ziekenhuisopname te zijn. Nog even snel vraag ik aan meneer of hij thuis huisdieren heeft zitten omdat we niet weten hoelang deze opname gaat duren. Als de ambulance komt om hem te vervoeren heeft de verpleegkundige al een infuus aangelegd en kan hij snel uit de warmte gehaald worden.

Wat mij enorm raakt is dat niemand deze meneer heeft zien zitten (of hem even aangesproken heeft) maar het meest geraakt ben ik door het feit dat meneer niemand meer om zich heen heeft en echt eenzaam is!

Mijn vraag aan iedereen is om eens goed om je heen te kijken. Zie je iemand waarvan je denkt: ‘dat klopt niet helemaal’, spreek de persoon dan even aan. Het wordt meestal erg op prijs gesteld, maar in het ergste geval zegt de persoon in kwestie je je met je eigen zaken te bemoeien.
Wij hopen dat meneer weer snel op zal knappen en zullen hem af en toe een bezoekje brengen, want niemand zou zich eenzaam moeten voelen. Laten we wat meer op elkaar passen en wat minder op elkaar letten!
Onze dank gaat uit naar de Rapid Responder, ambulance medewerkers, Sjakie van de hoek (voor de parasol, het water en het veiligstellen van de fiets) en de jongeman die het adres van meneer wilde doorgeven.
Met elkaar, voor elkaar!