Mijn naam is Patrick de Raad, 35 jaar oud en ik ben sinds eind april 2017 de wijkagent van Waterland & Hekelingen. Ik werk inmiddels 15 jaar bij de politie. Het grootste gedeelte van mijn carrière heb ik in de directe hulpverlening (noodhulp) gewerkt vanaf politiebureau Spijkenisse. Daarnaast heb ik een tijd gewerkt binnen de wijkpolitie, de recherche, de mobiele eenheid en in diverse ondersteuningsteams waarbij ik vooral projectmatig werk heb gedaan (oa inbraken en openbare orde teams).
Ik maak als wijkagent van Waterland & Hekelingen onderdeel uit van basisteam Nissewaard van de politie eenheid Rotterdam. Samen met circa 130 collega’s werken wij dagelijks aan het veiliger maken en houden van de gemeente Nissewaard. Basisteam Nissewaard heeft in totaal 12 wijkagenten die verdeeld zijn over verschillende gedeeltes van dit gebied. De wijkagenten zijn het eerste aanspreekpunt voor de burgers en de professionele partners in de verschillende wijken. Daarnaast heeft Basisteam Nissewaard nog 3 wijkagenten (operationeel expert) die zich bezig houden met wijk overschrijdende problematiek en thema’s als bijvoorbeeld High Impact Crimes, radicalisering, ondermijning en groeps-/persoonsgerichte aanpak.
Als wijkagent ben ik in eerste instantie verantwoordelijk voor de totale politiezorg binnen de wijken Waterland & Hekelingen. Daarbij richt ik mij op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, criminaliteit en verkeer. Als wijkagent kan ik hierbij een beroep doen op mijn collega’s uit het basisteam of ik kan de hulp inschakelen van andere gespecialiseerde politiediensten.
Zichtbaar in de wijk
Als wijkagent probeer ik zo veel mogelijk zichtbaar te zijn in de wijk. Ik realiseer mij dat dit niet voor iedere burger altijd even zichtbaar is, als ik door de straat fiets moet u immers net toevallig naar buiten kijken om mij ook daadwerkelijk te zien. Weet in ieder geval dat ik zo veel mogelijk in de wijk aanwezig ben. Als u mij tegen komt spreek mij dan vooral aan, zeker als u een vraag heeft. Ik houd van een goed gesprek en een discussie zal ik niet uit de weg gaan. Ik wil dicht bij de burger staan in de wijk en zoveel mogelijk aanspreekbaar zijn en toezicht houden. Als wijkagent kan ik door het directe contact met u sneller anticiperen op eventuele problemen in de wijk. Ik ga in de toekomst ook regelmatig spreekuur in de wijk houden zodat u weet wanneer u mij kunt treffen in de wijk. U kunt mij dan altijd opzoeken voor een praatje of om iets te bespreken. Ik zal de momenten waarop ik het spreekuur houd zoveel mogelijk via de bewonersgroepen en sociale media communiceren.
Maar als wijkagent of politie zijnde kunnen we het niet alleen om de problemen en de veiligheid in de wijk te verbeteren. Ik onderhoud daarom veelvuldig contact met professionele externe partners. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld de gemeente, de wijk-GOA, Jongerenwerk, woningbouwverenigingen, winkeliers en maatschappelijke organisaties. Met deze professionele externe partners worden problemen besproken en wordt overlegd hoe de problemen adequaat aangepakt kunnen worden, en vooral ook door wie. Veel zaken die bij de politie gemeld worden zijn vaak iets voor een van de professionele externe partners. Mijn rol als wijkagent is dan ook vaak signaleren en adviseren en zorgen dat zaken terecht komen waar deze horen.
Ogen en oren in de wijk
Naast de professionele partners zijn er nog twee groepen partners die ik erg belangrijk vind om heel goed contact mee te hebben. Ik heb het dan over de verschillende bewonersgroepen en de leden van de buurtpreventie. Zij zijn voor mij de ogen en oren in de wijk en kunnen haarfijn aangeven welke problemen er spelen in mijn wijk. Vaak hoor ik via hun zaken die nog niet eerder gemeld waren bij de politie of een van mijn professionele externe partners. Door in een vroeg stadium deze signalen te ontvangen probeer ik zaken aan te pakken voordat ze echt een probleem worden.
Verreweg de allerbelangrijkste partner voor mij als wijkagent bent u als inwoner van Waterland of Hekelingen. Het is cruciaal voor mijn werk dat u melding maakt als u iets ziet gebeuren of als er problemen zijn waar de politie iets aan kan/ zou moeten doen. Als ik namelijk niet weet wat er speelt kan ik er ook niets aan doen. Ik zal niet alle problemen kunnen oplossen maar waar het kan wil ik het in ieder geval, binnen mijn mogelijkheden en die van mijn partners, wel proberen.
Als u ergens melding van wilt maken dan kan dat op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat u altijd 112 belt als er met spoed politie ter plaatse moet komen. Ik zie nog heel vaak meldingen die gedaan worden op een andere wijze terwijl dit via 112 had gemoeten. Als voorbeeld een verdachte situatie waarbij een pand geobserveerd word en/of mogelijk ingebroken gaat worden. Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken; bel alstublieft 112 in dergelijke gevallen!
Telefonische bereikbaarheid
In alle gevallen waarbij het niet noodzakelijk is dat de politie binnen een kwartier ter plaatse is kunt u bellen met 0900-8844. Uw melding wordt dan door de meldkamer beoordeeld en doorgegeven aan het basisteam Nissewaard. Het kan zijn dat er direct een eenheid ter plaatse word gestuurd of dat er een terugbelverzoek van gemaakt word. Mijn collega’s van het basisteam of ikzelf zal deze dan in behandeling nemen en contact met u opnemen. Als u liever anoniem ergens melding van wilt maken dat kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Ik vind het erg belangrijk dat burgers mij ook kunnen bereiken als zij mij willen spreken. De politie is echter een 24/7 bedrijf en verlangt ook van mij als wijkagent dat ik op wisselende dagen en tijdstippen mijn diensten doe. Dit betekent dat u mij niet altijd direct kan spreken. Ik verzoek u daarom dringend om wel altijd contact op te nemen en een bericht achter te laten om contact met u op te nemen. Ik zal u dan zo snel mogelijk proberen terug te bellen als ik weer in dienst ben. De twee makkelijkste manieren om mij te bereiken zijn telefonisch via 0900-8844 of digitaal via de site van de politie (www.politie.nl/mijn-buurt) of de politie-app.
Ook online actief
In een tijd van de moderne media zijn er een aantal zaken die ik graag bij u onder de aandacht wil brengen. Als eerste de facebook & Instagram pagina’s van basisteam Nissewaard. Mijn collega’s die zich hier vanuit basisteam Nissewaard mee bezig houden proberen regelmatig algemene informatie en nieuwsberichten te plaatsen. Als u een leuk idee heeft wat wij nog meer zouden kunnen doen met deze media laat het dan weten via een berichtje.
De internetpagina van de politie en de politie-app bevatten heel veel informatie. Met name de pagina’s “Thema” en “Mijn buurt” zijn erg handig. Bij “Thema” staat heel veel informatie over verschillende onderwerpen en ook veel preventietips. Bij “Mijn Buurt” kunt u informatie vinden over een specifieke wijk zoals persberichten, inbraakcijfers, vermissingen, maar ook het contactformulier met de wijkagent. Ik heb hier goede ervaringen mee.
U kunt ook digitaal aangifte doen van een aantal geselecteerde strafbare feiten via de site van de politie. Voor de niet geselecteerde feiten kunt u aangifte of melding doen op politiebureau Spijkenisse (Schoutstraat 1) welke dagelijks open is van 08:00 uur tot 22:00 uur. Als u aangifte wilt doen maak dan wel van te voren een afspraak via 0900-8844, zo voorkomt u dat u bij drukte wellicht lang moet wachten of niet terecht kunt. U kunt het natuurlijk wel altijd proberen want als mijn collega’s tijd en gelegenheid hebben nemen ze uw aangifte direct op.
Ik nodig iedereen uit om zich aan te melden voor burgernet. De meldkamer van de politie zet dit regelmatig in als de politie iemand zoekt, bijvoorbeeld bij urgente vermissingen en daders van High Impact Crimes (overvallen, straatroven en inbraken). Hoe meer mensen zich aanmelden hoe groter de pakkans word!
De apps van Amber Alert en NL-Alert adviseer ik ook om gelijk te instaleren.
Als u niet tevreden bent over de politie of mij als wijkagent laat het mij dan vooral weten, zodat ik in ieder geval kan proberen om daar wat aan te doen. Ik hoop op een prettige samenwerking met iedereen in de wijk Waterland & Hekelingen en ik spreek u dan ook graag als ik in de wijk ben.