𝐊𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐒𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐞π₯𝐞𝐀𝐭𝐫𝐨𝐧𝐒𝐬𝐜𝐑 𝐚𝐟𝐯𝐚π₯ 𝐭𝐒𝐣𝐝𝐞𝐧𝐬 𝐄-𝐰𝐚𝐬𝐭𝐞 π‘πšπœπž
Stichting Open en WeeeNL organiseert in samenwerking met Reinis en RAD de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een actieperiode. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het hergebruiken, repareren en recyclen van elektronisch afval.
De insteek van de E-waste Race is het hergebruiken, repareren en recyclen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

πƒπž 𝐄-𝐰𝐚𝐬𝐭𝐞 π‘πšπœπž
Tien basisscholen uit de gemeentes Nissewaard & Goeree-Overflakkee gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik, repareren en recyclen.
Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten aan anderen door te geven, te laten repareren of in te zamelen voor recycling. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.
π„πžπ§ π›πžπ­πžπ«πž 𝐰𝐞𝐫𝐞π₯𝐝, π›πžπ π’π§π­ 𝐨𝐩 𝐳𝐨π₯𝐝𝐞𝐫
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een lade van een kast. Dit is enorm zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creΓ«ert over het belang van hergebruik en recycling bij kinderen en hun omgeving.
De E-waste Race Nissewaard & Goeree-Overflakkee vindt plaats van 3 juni tot 26 juni. De race is een initiatief van Stichting Open en WeeeNL en in samenwerking met Reinis en RAD . Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.