Nadat wij in 2018 ruim 3 maanden lang ieder weekend in samenwerking met de afvalcoaches van Reinis een quiz met het thema afvalscheiding hebben gemaakt op Facebook, zijn wij op 15 november jl. weer gestart met onze vernieuwde afvalquiz. Het doel is de bewoners van Waterland beter te informeren en op een leuke manier te leren hoe het nu zit met het scheiden van afval. Op onze Facebookgroep ‘WaterlandSpijkenisse’ en Facebookpagina ‘Stichting WaterlandSpijkenisse’ vindt u iedere vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur een bericht met foto van en vraag over een bepaald afvalproduct, waarop ’s zondagsmiddags vanaf 17.00 uur het antwoord inclusief de uitleg daarvan in een nieuw bericht te lezen valt. Tot nu toe zijn de volgende vragen langsgekomen:
Bij welke afvalstroom hoort volgens u de wikkel met de afbeelding van Sinterklaas thuis nadat deze van de chocolade is afgehaald?
Antwoord:
Aluminiumfolie als verpakking, zoals dus ook de wikkel om dit soort feestchocolade en bijvoorbeeld de verpakking om thuisbezorgde maaltijden, hoort bij Plastic en Metalen verpakkingen en Drankkartons.
Bij welke afvalstroom moeten soortgelijke lege kuipjes van dierenvoer worden weggegooid?
Antwoord:
In dit geval is zowel het kuipje als de folie van aluminium (dus geen folie die uit meerdere grondstoffen bestaat, zoals plastic met een metaallaagje) en mag in zijn geheel bij PMD. In het geval van een plastic kuipje, als het kan, het eventueel aanwezige aluminiumfolie of aluminium trekdeksel loshalen en apart bij het PMD.
De komende feestmaand zullen er door velen van u weer vaker lekkere hapjes in de oven gezet worden. Maar waar laat u na afloop het bakpapier?
Antwoord:
Het juiste antwoord is Rest.
Waarom hoort dit niet bij OPK?
Bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier, bakpapier en bijvoorbeeld het stripje van maandverband is bewerkt met een siliconen- of waslaagje. Dit dient om vocht, lijm of vet af te stoten. Stickers zijn juist behandeld met lijm. Kalk- of calqueerpapier is papier gemaakt met de gebruikelijke cellulose als grondstof, maar met een olieachtige substantie behandeld om het een bepaalde mate van transparantie (opaciteit) te geven. Zulk papier is daardoor niet geschikt voor recycling. De doordruklaag/carbonlaag van carbonpapier maakt ook deze papiersoort ongeschikt voor recycling.
Geef een reactie