Wat wordt het vervelend om wekelijks (soms dagelijks) een mail naar Reinis te moeten sturen omdat iemand weer iets naast de ondergrondse container heeft geplaatst, waarvan een kind kan zien dat het NIET in de container past.
Gemakzucht, gebrek aan ruimtelijk inzicht of nooit met een blokkendoos met vormpjes mogen spelen? Voor de laatste categorie hebben we gevraagd of er misschien een “hufterproof” blokkendoos met vormpjes ontworpen en uitgedeeld kan worden. Een lege doos (tweede keer van hetzelfde adres) bij de container en een stukje verderop een doos met inhoud, het is te triest voor woorden.
Voor degenen die vinden dat Reinis dan maar vaker of eerder moeten rijden … de wagens zijn de wijk nog niet uit of er ligt weer wat naast. Daar is niet tegenaan te werken en zal ook tot hogere rekeningen gaan leiden.
Ondertussen loopt het ongedierte door de tuinen en straten. Kom op mensen, we moeten het met z’n allen doen! Hoe vervelend ook, past het niet in de container, neem het dan mee terug. Zit de container verstopt maak dan ook even een melding.

De opmerking dat “alles toch op één hoop wordt gegooid” is een verhaal wat blijft rondzingen. De inhoud van PMD containers waar ook veel rest- of ander afval bij zit, komt uiteindelijk inderdaad bij het restafval terecht en wordt verbrand. Ook daar ligt de oorzaak dus niet bij het afvalverwerkingsbedrijf, maar bij de consument. Er wordt altijd rekening gehouden met een klein percentage vervuiling, aangezien niet iedereen opzettelijk alles bij elkaar gooit, dus de ladingen moeten wel ernstig vervuild zijn willen deze afgekeurd worden voor recycling en alsnog naar de verbrandingsoven gaan. Misschien is het leuk om 1 van de YouTube filmpjes te bekijken van SUEZ (het afvalverwerkingsbedrijf waar onze gemeente het PMD naartoe brengt?)
Ook op de pagina van Milieu Centraal staat nog leerzame informatie over de fabels rondom het afval scheiden:
Met recyclen zorgen we ervoor dat er minder afval over blijft om te verbranden, wat dus van invloed is op ons milieu. Bij het verbranden van afval komen er veel schadelijke stoffen vrij en er blijft een restproduct over (de zg. slakken) wat vervolgens weer zorgt voor bodemvervuiling.
Met dank aan Ylonka.