“.Herwinnen is beter dan opnieuw beginnen
Het scheiden van afval levert ons heel veel op. Het spaart grondstoffen uit. Door bijvoorbeeld papier te scheiden, bespaar je bomen. Scheid je plastic en elektrische apparaten? Dan bespaar je aardolie en zeldzame metalen, zoals goud en zilver.
Daarnaast kost het recyclen van al deze materialen minder energie. Voor het winnen van grondstoffen en het maken van nieuwe materialen, heb je véél meer energie en geld nodig. Verder zorgt recyclen voor minder broeikasgassen, dan het verbranden van afval. Het scheiden van afval is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Afval scheiden heeft dus veel voordelen. Maar deze voordelen zie je alleen als je afval góéd scheidt. Om je hierbij te helpen, zullen wij de komende weken meer informatie delen over hoe je afval goed kan scheiden. Van GFT tot OPK. Van PMD tot rest. Aan het einde van deze kennisrit, zal je denken: “Afval scheiden? Dat kan ik best!”
Samen werken aan een schoon en leefbaar Nissewaard!

Afval Scheiden 101 – GFT

GFT staat voor Groente-, Fruit-, en Tuinafval. Dit betekent dat keukenafval, zoals etensresten, in de GFT container kunnen. Denk hierbij aan kippenbotjes en pizzaresten. Hierbij heb je het recht, je af te vragen wie zijn pizza nu niet helemaal opeet. Tuinafval, zoals bladeren en gemaaid gras, mogen er ook bij. De GFT container herken je aan de groene deksel.

Het scheiden van GFT is superbelangrijk. Uiteindelijk wordt van al dat Groente-, Fruit-, en Tuinafval, compost, biogas en zélfs groene stroom gemaakt.
Wil je meer weten over GFT? Neem dan een kijkje op onze website of maak gebruik van de Reinis app!
Samen werken aan een schoon en leefbaar Nissewaard.”