EEN ‘DODE’ EGEL BEGRAVEN? DOE HET NIET!

Je hebt een dode egel gevonden. Dat is natuurlijk een triest gezicht. Veel mensen willen zo’n dood dier begraven of gooien hem in de container. Waarschuwing: doe dit NIET!

In deze tijd van het jaar kun je op de vreemdste plekken egels in winterslaap vinden. Dat kun je gemakkelijk verwarren met een dode egel. Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel 2ºC) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid. Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken.

Onderstaande foto ontvingen wij van Thirza Wesselink. Zij vond deze kleine, ‘dode’ egel in de buurt. De egel ging de container in. Omdat wij vroegen of Thirza de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing (zie https://www.dwhc.nl/egel-eekhoorn-dwhc-speerpuntdieren-2019) opende ze de container weer. Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus. Momenteel is de egel bij de dierenarts en egelopvang in behandeling.

Een op het oog dode egel hoeft dus niet dood te zijn! Bekijk de egel kritisch!

EDIT: En wat doe je dan wel?
Egels gaan niet ‘open en bloot’ in winterslaap. Daar zoeken ze een winternest voor op. Mensen vinden egels in winterslaap vaak per ongeluk als ze in de wintermaanden in de tuin bezig zijn, bijvoorbeeld als ze een hoop bladeren overhoop halen. Het is belangrijk dat je de egel dan met rust laat en weer toedekt. Eventueel kun je wat water en voer neerzetten voor het geval dat de verstoorde egel wakker wordt. Hij zal dan vanzelf opnieuw in winterslaap gaan. Als je een zieke/zwakke egel vindt (zoals op deze foto), kun je de dierenambulance of egelopvang bellen. Kijk voor meer “egelnieuws” op Egelwerkgroep Nederland.

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant, buiten en natuur